Ljudi Um

ŽELIM VAM…

Nova godina je dan kao i svaki drugi. To je jedna obična noć alkoholom razdvojena od svitanja. Jedna bizarna noć zbunjena našim odbrojavanjem. Jedna noć uplašena petardama, koja se promrzla trese kao psić iza WC šolje. To je samo još jedna iznova reprizirana noć, ista kao svoja jučerašnja prethodnica, a još sličnija svojoj sutrašnjoj sledbenici.

I ona sama, začuđena nama, nesvesna svoje posebnosti, trpi do svanuća. Gleda nas ovako siromašne a euforične, praznih glava a punih trpeza. I nismo joj jasni. Dosadni smo joj sa stalno istim napamet naučenim čestitkama. Zaslepljujemo je onako tamno obučenu, na damskoj distanci, našim neukusno blještavim balkonima. Vređamo je nasilno počupanim borovima. Gadimo joj se jer smo za nju nasilnici koji kastriraju njenu drugaricu Prirodu.

„Bolje zaćutite, nego da poželite nekome nešto što zaista ne mislite.“

Mi odbrojavamo do ponoći, a ona do svanuća. Gleda sav nered koji ostavimo za sobom. I to ne ovaj našem oku vidljiv nered, već onaj u našim srcima. Zgražava se nad činjenicom koliko licemerno želimo lepe stvari nebitnim ljudima, a u stanju smo da uradimo one najgore bliskima. Ona nas ne voli. Jedva čeka da nam pobegne. Da se od nas odmori.

Fotografija: Danko Lara Radić

Fotografija: Danko Lara Radić

Zato upotrebimo tu noć za neke iskrene stvari. Bolje zaćutite, nego da poželite nekome nešto što zaista ne mislite. Bolje se ugrizite za jezik, nego što siti pojedete još jedan suvišni tanjir ruske salate. Setite se ove fotografije pre nego što se uhvatite za novčanik da kupite još jedan nepotreban poklon na sniženju koje nije sniženje. Bolje toj osobi poklonite iskren zagrljaj. To se danas najređe poklanja. Nek nas novogodišnja noć inspiriše na opraštanje. Zarad tako uzvišene stvari kao što je oprost, ona – noć – daće vam se kao zaljubljena devojka i još će vam na uho nevaljalo šapnuti „iskoristi me“.

Oprostite tuđim lošim postupcima. Oprostite “izvini-nisam-namerno” ljudima. Pa čak i onima koji su “namerno”. Oprostite praznim novčanicima, još ispraznijim pričama, svojim greškama i tuđim očekivanjima. Oprostite grešnima svesni da ste i vi grešili.

„Želim vam one poljupce koji pomeraju meso, koji ježe kožu i sluzokožu.“

Svima nama želim jedno lepše svitanje u boljoj sutrašnjici. Da nam se svima razdani u glavi i srcu. Želim vam one poljupce koji pomeraju meso, koji ježe kožu i sluzokožu. Knjige koje vam, umesto što uspavljuju kad legnete, neće dati da lako zaspite. Osmehe neznanaca koji će vas naterati da im priđete i da ih upoznate. Želim nam nove prilike uz koje ćemo lakše prebroditi predstojeće neprilike. Čuvajte se staklenih zvona, šarenih laža, duševnih zelenaša i tuđih dobrih namera. Verujte uvek u sreću. Neću vam je poželeti, jer ako u nju ne verujete vi sami, nećete je ni imati koliko god snažno vam je ja želeo.

I, naposletku, želim – koliko vama toliko i sebi – neke oči. Oči koje će vas gledati, nadgledati, zavoditi, gubiti se u vama, plakati sa vama, koje ćete čekati, koje ćete želeti, sa kojima ćete istovremeno svršavati, koje će vam vratiti što ste izgubili i naučiti vas gde da pronađete ono za čim tragate.

Živeli… Hvala na čitanju.

Blogdan.

Ovaj post je dostupan i na: енглески

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  detesunca
  25/12/2015 at 19:07

  Reblogged this on detesunca.

 • Reply
  Lidija Maćej Tušek
  30/12/2015 at 09:35

  slažem se skroz, samo mislim da odavno nema potrebe stavljati fotke siromašnih afrikanaca… imamo dovoljno svojih 🙁

 • Reply
  Vesna
  30/12/2015 at 22:01

  Hvala ti 🙂 <3

 • Reply
  Vesna
  30/12/2015 at 22:02

  Hvala ti ..Naježio si me <3

 • Reply
  Aleksandra
  03/01/2016 at 11:13

  Hvala na čestitki, hvala na iskrenosti…

 • Reply
  Aleksandra
  08/01/2016 at 16:04

  Čovek je bog.

 • Reply
  Filip M.
  12/08/2016 at 12:39

  Svaka čast na još jednom izuzetnom postu! Kao i uvek si pokidao. Sad sam baš čitao i ostale tvoje objave.
  Za mene je NG provod kao i svaki drugi dan nažalost, izlazak kao kod http://www.newyearinserbia.com/, malo alkohola par drugara… Ali sad si me pogodio sa ovim tekstom. Tužič ;(
  Nastavi sa ovakvim tekstovima, imaš lajk od mene!

 • Reply
  Orjana
  06/12/2016 at 14:17

  Diraju , resetiraju , tvoje riječi , pune punine značenja ,
  moj si glas , i nas mnogih , sjajan glas , moćan glas !
  Ljubav Ti

 • Leave a Reply