Feminizam Ljudi

KRAJNJE JE NEVREME

Vreme zapravo ne postoji. Postoji pojava da Zemlja obilazi oko Sunca koju su ljudi nazvali godina, i pojava da se okreće oko svoje ose koju su nazvali dan. Onda smo prokleti strahom od prolaznosti tim pojavama pripisali određene stvari. Kad moramo da prohodamo, da krenemo u školu, da se zaposlimo, kad moramo da izrodimo decu, da prihvatimo da smo omatorili i kad nam je vreme da umremo.

Vreme zapravo ne postoji. Zato ništa ne moramo. Pogotovo ne onda kad nam drugi kažu da nam je vreme, a još manje kada drugi očekuju da bi nešto trebalo da radimo jer nam to vreme ističe. Zar ne vidite da je Sad ionako već prošlo dok ste ga izgovorili, Juče je nebitno jer se neće ponoviti, a Sutra je neizvesno. Koga onda zabole šta vreme diktira???

Izgleda mnoge. Zato se i jeste sve izvrnulo naopačke. Tražeći posao slušaš kako si zelen i neiskusan da bi te zaposlili, jer danas svi valjda moraju da se rode sa tri godine radnog staža. Onda u jednom treptaju oka postaneš neko ko je iskusan ali previše mator da bi te zaposlili, jer danas radna snaga valjda nema pravo da ostari. U sekundi za atraktivnu ribu na koju se ceo kraj ložio, svi počnu da govore da je babadevojka koja se ne oblači u skladu sa svojim godinama, jer danas valjda kad pređeš iz devojke u ženu nemaš više pravo na dekolte. Ako ne izrodiš buljuk sitne dece do tridesete, odma se svi zabrinu da nisi sterilan ili da ti žena nije jalova, pa te upućuju na kojekakve vračare koje nameštaju zavaljene materice, jer danas valjda nemaš pravo da ti žena ne bude trudna na svadbi…

Fotografija: Igor Morski

Fotografija: Igor Morski

Dođu tako godine kad nemaš pravo da želiš da nemaš dete, da jednostavno želiš i dalje da nosiš mini suknju, da želiš još da izlaziš u klubove, da želiš da se istetoviraš i probušiš obrvu. Dođu tako godine kada počnu veselog da te ubijaju u pojam jer ti je vreme da se uozbiljiš, sposobnog da te sapliću jer je vreme da ti se skrešu krila, vitalnog da te razboljevaju jer ti je vreme da piješ šaku lekova, pametnog da te sluđuju jer je vreme da budeš senilan i živog da te sahranjuju jer ti je vreme da mreš.

E pa jebite se!!!

Jebi se okolino, jebite se tuđa očekivanja, jebite se biološki satovi, jebite se poslodavci, matičari, crkvo, dušebrižnici, uža i šira rodbino. Jebite se vi zabrinuti i dobronamerni isto koliko i oni licemerni i zlonamerni. Ja vreme merim poljupcima. Naviknut sam na minimum dvadesetak dnevno, inače ne računam da se dan dogodio. Ja vreme merim osmesima. Naviknut sam na svakodnevno plakanje od smeha po par puta, inače ne računam da je svanulo. Ja vreme merim istovremenim svršavanjem. Naviknut sam na redovno, inače ne računam da sam među živima. Vreme računam po deljenju ljubavi, po slušanju prijateljskih saveta, po hvala, molim i izvini, po greškama i praštanju, po padanju i ustajanju. Po „volim te“.

A vi koji ga merite po časovniku, kalendaru i krštenici, pokušavajte i dalje da besmrtnost kupite u apoteci, na fakultetu ili od poslodavca. Mi koji smo je našli u zenicama očiju, jagodicama prstiju, listovima knjiga, osmesima neznanaca, i da hoćemo ne bismo mogli da vas ubedimo da dođete na našu „stranputicu“ gde nikad nije kasno, nikad nije uzaludno i gde je uvek pravo vreme. Za sve.

Ajde šta ste se začitali, idite da ne zakasnite da opet ne radite ništa kao što niste ni juče.

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply
  Marija Vranić
  19/03/2015 at 11:37

  Čitaš mi se. Zdrava si hrana za doručak kako bi dan bio lako varljiv. Nadam se i da drugi razumeju, a još više primenjuju, ako im se čitaš. 🙂

  • Reply
   PeraKojot
   03/10/2015 at 01:42

   Bravo! Bas ste hipi i antikonformisti, kul i ludi; steta sto zivite u srbiji, na minimalcu… U kafani i nemastini, blejite na blogovima i fejsu… Ali uzivate, van vremena i prostora! Znam i kako, jedan sam od vas. Zelim vam sve najbolje, ali tako nece biti 😉

 • Reply
  MLADEN HINIĆ
  19/03/2015 at 11:46

  Brat, druže, gospodine, prijatelju, kakogod da ti odgovara, ili Vam odgovara… Ovo je vrhunsko štivo. Mudro je učiti od takvog čoveka.
  Hvala!!! Na istini i iskrenosti.
  Sve najbolje.

 • Reply
  ludabluna
  19/03/2015 at 12:44

  A meni suze od smijeha na zadnju rečenicu 🙂 Naravno da se razumijemo i sa svim ostalim. Možda čak odem probušiti nos jer je stigao divan novi piercing nakit kod Irene, iako sam matora i imam još malo pa 40. Jebe mi se. 😀

 • Reply
  Luna
  19/03/2015 at 12:55

  Reblogged this on Parče (weba) neba and commented:
  U centar, kao i obicno

 • Reply
  Danijela
  19/03/2015 at 14:45

  Ti si KRALJ..Velili pozdrav

 • Reply
  kira
  19/03/2015 at 16:15

  Trebalo bi da vaspitavamo decu, pa i odrasle ljude, da zaista vreme ne postoji, da se promeni stara paradigma o „morati“ i „smeti“, jer vreme ide, pa da nam zivot dobije novu dimenziju….Tekst odlican, a ime tvoje govori, BOG-DAN, …hvala .

 • Reply
  aleksandra
  19/03/2015 at 16:36

  Bravo! I Hvala!

 • Reply
  Jelena Jolovic
  19/03/2015 at 16:41

  BRAVO!

 • Reply
  Nataša
  19/03/2015 at 18:15

  Sjajno! Veliko hvala.

 • Reply
  Dubravka
  19/03/2015 at 22:40

  Oduševljena sam kao i dosadašnjim temama na način kako ti opisuješ. Dakle, cijeli život po tuđim programinma. Ipak, ja to sve nisam mogla niti znala izbjeći. Čitajući ovo sve, ima se o čemu razmišljati i nešto iz ovoga i naučiti i primjeniti u svakodnevnom opstajanju.
  Hvala, radujem se pametnim mladim ljudima.

 • Reply
  Vesna
  19/03/2015 at 23:37

  Kapa dole, za svaku napisanu reč!

 • Reply
  Natasa
  19/03/2015 at 23:50

  Za crkvu si greska,i sve sto je ok u tekstu obrisano je sa time !!!!!!!!!!U crkvu ide ko zeli,veruje ko zeli….A ti si dijabola!

 • Reply
  Панонски морнар
  19/03/2015 at 23:57

  Много глуп текст. Ако време мериш са поприличном количином љубави за коју кажеш да Те окружује, нема потребе да коментаришеш систем вредности и ставове других. Треба да си срећан човек. Још глупља од самог текста је и композиција истог. Пропагираш љубав, а у припреми за део о љубави просуо си гомилу псовки вређајући ставове других.
  Друже, ко год да си, ако у тим годинама ниси у глави успео да се избориш са окружењем, родитељима, црквом, злонамерним, добронамерним (…), те да сам организујеш живот и да укапираш какав је свет који те окружује, онда јбг.

  Да не буде забуне, тренутно сам незапослен, борим се да зарадим несретни динар, имам 33 године, девојка 32, немамо деце, волимо се, и једва чекамо да постанемо родитељи.

  Имамо свој свет, своје пријатеље, негде направиш компромис, негде се сагнеш, негде устанеш, просто то су природни закони, али знаш где те чека љубав. И не нервираш се. Додуше, нисмо сви исти, али јбг.

  Ај сад, лаку ноћ, пиши неке нормалније теме, на Твој блог сам дошао по препоруци.

  • Reply
   Ricpe
   25/03/2015 at 17:36

   Svaka cast. Upravo si objasnio da neko ko je toliko zadovoljan i pun ljubavi ne moze u isto vreme biti toliko ogorcen. Sve vise je likova koji pokusavaju da kopiraju Tarzaniju, jer je navodno neprejebivo biti nadrkan. Tada si bridak. Ali za malo.

 • Reply
  Novak Plečić
  20/03/2015 at 00:15

  Jasno i pravo u metu.
  Pa ovde se sa ponosom izgovara „nemam vremena, zauzet sam“,iIako svi jako dobro znamo da nije istina… #budale

 • Reply
  !
  20/03/2015 at 00:24

  Lepo rece jedan nas velikan,,dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori…“tekstove doticnog ne bih komentarisao.

 • Reply
  Sava
  20/03/2015 at 01:09

  … idite da ne zakasnite da opet ne radite ništa kao što niste ni juče – sjajno sjajno, trostruki aksel!

 • Reply
  Katarina
  20/03/2015 at 07:04

  Bravo! Vrlo si prepoznatljiv u svojim tekstovima, bas onakav kako si sam sebe opisao: „gentleman by day, philosopher by night, pervert by choice, rebel by fate“.

 • Reply
  Stranac
  20/03/2015 at 11:36

  Reblogged this on mankatvito.

 • Reply
  Sonja Stojanović
  20/03/2015 at 11:39

  kralju!

 • Reply
  Djuro Raickovic
  20/03/2015 at 20:25

  sve sto je panonski mornar rekao potpisujem. ako se u tim godinama nije pronasao… jbg, mene boli kita za misljenje okruzenja, crkve, nekih prijatelja i jednog dijela porodice

 • Reply
  Sandra
  21/03/2015 at 09:44

  Ulepšan prvi dan proleća ! Hvala !

 • Reply
  jelenadilber
  21/03/2015 at 10:57

  Bravo, bravo!!! 🙂

 • Reply
  MaDeLa
  23/03/2015 at 00:03

  Ovo ce razumeti jedino oni koji su pobedili ukorenjene predrasude.Ili oni koji se bore da budu bas to ONI a ne kao svi drugi ucaureni u nekim kalupima i vremenu…

 • Reply
  Ana
  06/04/2015 at 12:35

  Never cared for what they say
  Never cared for games they play
  Never cared for what they do
  Never cared for what they know
  And I know

 • Reply
  nevena
  13/04/2015 at 14:59

  Savrseno bez dlake na jeziku.

 • Reply
  aleksandra
  13/04/2015 at 23:36

  Komentar panonskog mornara svaka cast i tako je 🙂

 • Reply
  Nina
  18/05/2015 at 02:11

  Fenomenalno i prelepo racunanje vremena. Fenomenalan blog. Pozdrav?

 • Reply
  nina2vatre
  03/07/2015 at 14:09

  Dođu isto tako i godine kad nemaš pravo da želiš provoditi vrijeme sa svojim djetetom u miru, bez nastavljanja života kakav si vodio prije. Nemaš pravo da ne želiš nositi mini suknju, izlaziti u noćne klubove, kafnisati sa drugarima kad kome padne na pamet, nemaš pravo na nemarnu frizuru – jer ti si onda, draga moja, „završila sa životom“. Dođe vrijeme kad te tako uozbiljenu počnu ubijati u pojam jer si „dosadna“ mama.
  Poenta je da se svijetu ugoditi ne može, uvijek će biti nešto što ne radiš kako treba ili bar ne radiš „kada treba“. Što se prije čovjek pomiri s tim, manje će VREMENA potrošiti na bespotrebno nerviranje. Možda bi jedino s tim moglo da se požuri.

 • Reply
  Milica Djokić
  04/07/2015 at 10:07

  Odličan tekst kao i komentar nine2vatre

 • Reply
  Andjela
  02/10/2015 at 21:21

  Ja bih dodala ovo: Dodju tako vremena kada realna shvatanja postanu sanjarenje u ocima drugih koji su davno digli ruke od zivota(a njih je dosta).Dodju tako vremena kad si budala ako nisi vecina itd… E pa stvarno JEBITE SE 😀 Svaka cast!!

 • Reply
  Marina
  05/10/2015 at 06:10

  Vreme ne postoji prema Kvantnoj fizici. Po tome si u pravu .
  Ali pogrešno je zalagati se prave stvari / u ovom slučaju Istinu / , na pogrešan način .
  U ovom slučaju mi se učinilo da je autoro stav neka vrsta neogovornosti / definisana kao ‘ja – ću -kako -ja -hoću-a-za-ostalo -mi -se-jebe/. Ako nisam dobro razumela stav, rado ću prihvatiti sugestiju.
  I još nešto, ne možeš se zalagati za svoj način , tako što ćeš makar samo ismevati druge , kamoli psovati ,makar oni grešili ,malo ili mnogo.Ko si ti da nekog ismevaš? Dok tako pišeš ti praviš očiglednu grešku
  U meri u kojoj je autor protiv striktnih obrazaca i rutine u životu , podržavam 100%.

 • Reply
  Nataša
  09/02/2016 at 22:02

  Pravo u metu! Bravo kralju…apsolutnog sam stava sa svima na „odjebi“!!!

 • Leave a Reply