Ljubav Ljudi

ČUVANA SRCA ČEŠĆE UMIRU OD SAMOĆE NEGO OD IZDAJE

Koliko su vam ta vaša srca tesna kad umeju da vole samo jednom u životu? Zanima me koliko malo ima prostora u njima kada može da vam se dogodi da nema mesta? Kako ga ljubavlju ne razgazite makar toliko da vas ne žulja? Za koliko brojeva vam je manje i što ga ne izujete pa trčite bosi?

Te rane po njemu o kojima pričate nastale su jer vam je omalelo. Godinama ste ga prerasli, a niste ga dovoljno hranili da bi i ono stasalo. Krvare vam žuljevi i kurje oči koji su poiskakali na pretkomorama i arterijama, a ne jer su vas ranili drugi. Nemate vi strah od toga da ne budete opet povređeni, imate strah od tog malog prostora, guši vas klaustrofobija. Bojite se sebe samih. Unutra je i vama tesno. Ni za vas nema mesta a kamoli za druge. Napunili ste ga neosnovanim samopuzdanjem, preteranim samopoštovanjem, maminim pohvalama, ogledalima i frustracijama.

Fotografija: David Talley

Ne provetravate ga. Ne đubrite ga iskrenim poljupcima i istovremenim svršavanjima, pa zato ni ne raste. Ispošćeno je lažnim dodirima i odglumljenim orgazmima. Ostalo vam je pothranjeno i zakržljalo jer ste ga potcenili. Umesto srca, hranili ste sebi ego, nadrkavali sujetu umesto maštu, punili mišiće umesto baterije. Nikada mu niste dali priliku. Krijete ga kao majke kopilad. A vaše je. Ponosite se dupetom, sisama, mišićima, centimetrima u gaćama, a stidite se da pokažete ono najvrednije. Ne bojte se, niko ga neće ukrasti jer svetinja se ne krade. Pred njom se kleči. Uostalom, zar vam niko do sad nije rekao da čuvana srca češće umiru od samoće nego od izdaje.

Oni koji znaju šta treba raditi sa srcima ničega se ne boje. Oni znaju da su srca univerzumi, koji se neprestano šire i u kojima ima mesta za ne znam za šta sve i za još štošta. Zato njima nikad ničeg nije mnogo, uvek može još i sve se sme. A vama, kojima je svega dosta, koji retko kad možete i ništa ne smete, vama ni transplantacija ne bi pomogla. Jedino reinkarnacija, da krenete sve ispočetka, pa da se možda sretnete sa ovim srcima koja od svetosti, veličine i dobrote vaskrsavaju da vas opet nauče kako da volite. Vrlo je prosto. Samo budite živi.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Ne Da
  14/10/2014 at 10:20

  jedan predlog: čitati uz https://www.youtube.com/watch?v=j7YLWQNw7lM

 • Reply
  Луна
  14/10/2014 at 10:43

  „Oni koji znaju šta treba raditi sa srcima, oni se ničega ne boje….“ сјајан текст.
  Ову реченицу сам издвојила јер сам се некако пронашла у њој…не бојим се ни да ће ми неко украсти срце…

  • Reply
   Vincent
   02/03/2017 at 09:37

   Pa svetinja se ne krade Luna,pred njom se kleči. 🙂

 • Reply
  Danijela (micimano)
  14/10/2014 at 14:25

  Odličan tekst… direktno pogađa baš u srce!!!

 • Reply
  horheakimov
  19/10/2014 at 21:45

  Što je najgore glupim ili bolje reći ne toliko inteligentnim ljudima se i dešava sve gore navedeno. Oni inteligentniji oni su u stanju da slažu racionalne konstrukcije oko iracionalnih pitanja kao što je: Voleti?
  Da.

 • Reply
  Dragana
  16/01/2015 at 15:15

  Ja sam se nekako i nasla i izgubila u ovom moru istine…hvala Vam na tome! Ziva sam!

 • Reply
  Jovana
  16/02/2015 at 16:46

  Savršen tekst…

 • Reply
  Анонимни
  16/02/2015 at 22:49

  Wow…

 • Reply
  Анонимни
  17/02/2015 at 10:13

  To he to.

 • Reply
  Ljiljana Jovanovic
  17/02/2015 at 16:05

  DIVNO!!!!!!sve sto bih rekla dalje zvucalo bi isprazno! Bravo, sve je direktno, jasno, duhovito!

 • Reply
  Dana
  11/11/2016 at 10:18

  DIVNO! Zivot nam se pretvorio u brojke…plata, kvadratura, konjske snage, kilometri, deadlines, rate…A gde je boja? Muzika? Osmesi? Mir? Tisina? Sreca?

 • Reply
  sunshine
  11/11/2016 at 15:48

  Savrsen tekst.. Hvala!

 • Reply
  Ares
  11/11/2016 at 20:34

  Cipela se posle izvesnog vremena izlize pa se menja, po tekstu ispada da oni koji razgaze to srce razbacujuci ga pre ce trebati transplantaciju. Svi znamo dobro da se retke stvari vise cene od onih o koje se saplicemo. A onda naidje neko ko propoveda kvantitet a ne kvalitet i uz dobru retoriku kvantitet proda kao kvalitet. Hiljadu pouta ponovljena laz postaje istina i pripoveda se o velikom srcu koje ima mesta za sve ali kad zapravo saberes stvari shvatis da to isto srce zapravo i ne voli vec glumi. Ako sve nazivas ljubavlju posle izvesnog vremena ljubav izgubi smisao ili vrednost.
  A ume srce i da bude veliko i nesebicno da voli sve i da svima misli dobro a da umre od samoce, samo je lepa retorika primamljivija nego cinjenice. Ne zelim sad da navodim primer jer bi ovo rasplinulo raspravu u kojoj mora prvo da se postavi temelj pa onda da se pocne, reci cu samo jedan od najvecih svetskih umova i veliki filantrop koji je promenio svet a svi njegovo delo shvatamo zdravo za gotovo bukvalno je to veliko srce umrlo od samoce.

 • Reply
  Ares
  11/11/2016 at 20:49

  Lepa retorika proda kvantitet kao kvalitet. Lepa retorika ce u odbranu dodati da se do kvaliteta dolazi kroz kvantitet. Hiljadu puta ponovljena laz ispadne istina.
  Obuca koju cesto koristite se brzo izlize pa se menja novom (znaci transplantacija). Svima je lepo poznato da se vise cene retke stvari a ono o sta se saplicemo uzima zdravo za gotovo ali opet lepo upakovana prica bolje zvuci.
  I ne velika srca isto umiru od samoce. Oni koji znaju pricu Nikole Tesle znaju da je covek imao veliko srce ne samo inteligenciju pa je bukvalno to veliko srce umrlo od samoce.
  Da jesam mesao „filios“ i „eros“ kroz uporedjenja ali lako je shvatiti sta se na sta odnosi.

 • Leave a Reply